e-mobilnost-4

Projekt E-mobilnost grada Osijeka

Diljem Osijeka niknule nadstrešnice za dijeljene bicikle

Ukupno 25 samoposlužnih stanica s javnim biciklima bit će na raspolaganju Osječanima i njihovim gostima kada projekt E-mobilnost grada Osijeka bude realiziran. To daju naslutiti i novopostavljene nadstrešnice za bicikle, u sklopu kojih su montirani i solarni paneli za prikupljanje električne energije, odnosno za punjenje ukupno 50 električnih bicikala. Naime, ispod svake moderne nadstrešnice je predviđeno postavljanje 7 javnih bicikala, od kojih će 5 biti mehaničkih, a 2 električna, dok će se uz nabavu bicikala, osigurati i odgovarajuća programska podrška, kao i nabava jednog električnog vozila s prikolicom za redistribuciju bicikala. Za upravljanje cijelim sustavom, kao i za održavanje stanica i bicikala, bit će zadužen GPP, pod čijom je nadležnosti i cjelokupna usluga dijeljenog prijevoza.

Nadopuna javnog prijevoza

Nadstrešnice su već niknule diljem Osijeka, kao i u prigradskim naseljima – Tvrđavici, Višnjevcu i Tenji, čime se osigurava ravnomjerana rasprostranjenost javnih bicikala prema gustoći naseljenosti. Osijek ovime dokazuje kako je pravi biciklistički grad, jer se uspostavlja sustav uz kojega se jednostavno i povoljno, s jedinstvenom pametnom kartom GPP-a mogu koristiti dijeljeni bicikli za razgledavanje grada i za dnevne migracije – za dolazak do škole, fakulteta, posla, tržnice ili drugih institucija. Tako projekt E-mobilnost donosi nadopunu javnog prijevoza, kroz koju korisnici sustava dobivaju alternativu dosadašnjim oblicima prijevoza, a sve uz pomoć modernih bicikala koji istovremeno doprinose smanjenju zagađenja, zaštiti okoliša i boljoj mobilnosti stanovnika.

Rasprostranjenost 175 bicikala

Naposljetku, s 25 samposlužnih stanica sustav javnih bicikala Osijek dobiva 2 do 3 stanice na svakih 10.000 stanovnika – čime se svrstava među gradove prosječnih vrijednosti na razini Europske unije prema istraživanju Optimising Bike Sharing in European Cities (OBIS). U okviru projekta E-mobilnost nabavlja se ukupno 175 bicikala, a pošto je po svakoj samposlužnoj stanici predviđeno 7 bicikala, bit će dostupno između 16 i 19 bicikala na 10.000 stanovnika – što također odgovara prosječnim vrijednostima OBIS-a. Osijek tako dolazi ukorak s najvećim turističkim gradovima, omogućavajući brz i efikasan prijevoz svim posjetiteljima koji na dva kotača najbolje mogu upiti sve što grad na Dravi ima za ponuditi.

O projektu

Ukupna vrijednost projekta E-mobilnost grada Osijeka, čiji je nositelj Grad Osijek, a partner Gradski prijevoz putnika d.o.o. (GPP) Osijek, iznosi 10.035.518,00 kuna, od čega je iznos sufinanciranja Europske unije 8.530.190,30 kuna. Projekt traje 24 mjeseca, od 2. rujna 2019. do 1. rujna 2021. godine, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.