gpp emobi-min

Bajsom na posao!

„BAJSOM NA POSAO“ – OSIJEK OMOGUĆUJE SVOJIM GRAĐANIMA BESPLATNO KORIŠTENJE DIJELJENIH BICIKALA

Stanovnici Osijeka mogu se voziti dijeljenim biciklom bez naplate 30 minuta, i tako dva puta dnevno! Pozivaju se sugrađani da ostave svoje automobile u garažama i na posao putuju na aktivniji način.

 Kako bi potaknuo svoje građane na zdraviji način života, Grad će omogućiti građanima besplatno iznajmljivanje zajedničkih bicikala dva puta dnevno na 30 minuta.

Sukladno istraživanjima, putovanja unutar grada obično traju 20-30 min, što je više nego dovoljno vremena da netko stigne do željenog odredišta i pronađe prikladno mjesto za parkiranje.

Pogodnost će se primjenjivati od 23. do 31. svibnja 2022. i to na sve bicikle u gradu. Neće biti razlike između električnih i običnih bicikala, te korisnici neće morati samostalno upisivati nikakav kod u aplikaciju, već će se automatski primjenjivati u promotivnom periodu.

Za korištenje besplatne usluge potrebno je:

  1. Preuzeti Nexbike aplikaciju
  2. Registrirati se
  3. Aktivirati račun bankovnom karticom (prvom uplatom od 10 kn provjerava se valjanost kartice, a iznos ostaje na Nextbike računu za buduće vožnje)
  4. Sjesti i voziti se!

Ako korisnik želi duže putovanje, morat će platiti samo razliku na kraju vožnje.

Važno je napomenuti da ova pogodnost neće koristiti samo stanovnicima Osijeka, već i samom Gradu, jer će Grad na ovaj način dobiti vitalne informacije o biciklističkim navikama svojih građana, te će koristeći te spoznaje, biti u mogućnosti poboljšati svoju biciklističku infrastrukturu.

Inače, sustav dijeljenih bicikala na raspolaganju je Osječanima i turistima od konca 2021. godine. Radi se o 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala koji su postavljeni na 25 stanica diljem Osijeka, a kojima doprinosimo rješenju problema prometnih gužvi i onečišćenja zraka. Realizacijom ovog sustava našim građanima javni prijevoz postaje dostupan u bilo koje doba dana, čak i onda kada tramvaji i autobusi ne prometuju tako često.

Što se tiče cijene, izvan projekta „BAJSOM NA POSAO“, građanima je na raspolaganju godišnja karta u iznosu od 200 kuna, uz koju je dostupan neograničen broj vožnji od pola sata,  dok tjedna karta stoji 100 kuna, a moguć je i svakodnevni najam – nakon 10 kuna registracije, prvih 30 minuta na mehaničkom biciklu iznosi 5 kuna, a na električnom biciklu 10 kuna.

 

Tags: No tags